reede, 13. jaanuar 2017

Šokolaad ja apelsin!!!


Seekordse retsepti valiku põhjus on lihtne- šokolaad on üle kõige. Valisin seekord küpsetamiseks jahuvaba šokolaadikoogi, mille maitset rikastab apelsin. Artiklis, kust selle retsepti leidsin kiideti seda väga ning see pidi olema ühe tõelise šokolaadisõbra lemmik.

Šokolaadikook apelsiniga
(26 cm läbimõõduga vormile)
 
Tainas:
75 g kookosõli
75 g võid
150 g tumedat šokolaadi
1 apelsini riivitud koor
5 muna
näpuotsatäis soola
150 g suhkrut (Billingtons` Golden Granulated)
Vormi määrimiseks võid ja kakaopulbrit
Glasuur:
100 g tumedat šokolaadi
100 g Kreeka jogurtit
u 160 ml värsket apelsinimahla (u 2 apelsini mahl)


Soojenda ahi 150 kraadini. Määri koogivorm võiga ning puista üle kakaoga. 
Sulata vesivannil šokolaad ja või, tõsta jahtuma. Riivi segu sisse apelsinikoor. Seejärel eralda munakollased munavalgetest. Vahusta munavalged  koos soolaga. Siis vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks. Sega veidi jahtunud šokolaadisegu munakollaste vahuga. Sellele vahule lisa esmalt kolmandik munavalge vahust ja sega läbi. Lisa kahes osas ülejäänud munavalge vaht ja sega ettevaatlikult spaatliga alt üles, et segu võimalikult õhuline jääks. Kalla kogu segu vormi ning küpseta umbes 35 min. Peale seda jahuta kook.  
Glasuuri jaoks sulata šokolaad ja sega sellele juurde Kreeka jogurt. Lisa apelsinimahl, sega ühtlaseks.  
NB! Kui glasuuri sisse jäävad tükid, siis kasuta mikserit ning vahusta segu ühtlaseks. Saad üsna vedela glasuuri, aga peale jahtumist see pakseneb!
Kalla koogile jahtunud glasuur ja kaunista näiteks apelsinidega. Kuna glasuur oli koogil väga vedel, siis panin koogi u 1,5 h sügavkülma. Aga tegelikult sobib väga hästi ka tava külmik, seal hoia seni, kuni glasuur on tahenenud.

Koostisosad, mida kasutasin

Munavalge- ja kollasevaht
Tainas
rskelt pressitud apelsinimahl
Glasuur
Kook sügavkülmas
Koogi viil
Lasin kooki hinnata oma pereliikmetel ja nende arvamus oli järgmine: šokolaadiselt rammus, kuid mitte liiga lääge kuna hapukas glasuur pehmendab rammusat šokolaadi maitset. Koogi sügavkülmas hoidmine andis glasuurile jäise värskuse. Arvan, et see kook väärib küll tõelise šokolaadisõbra lemmiku tiitlit.
Retsepti leidsin: http://naine24.postimees.ee/3913859/retseptisoovitus-jahuvaba-sokolaadikook-apelsiniga?_ga=1.225699098.1869461094.1474047040

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar