pühapäev, 29. jaanuar 2017

Avokaado köögis ja koogis!

See kord valmistasin külmutatud avokaado-toorjuustukooki. Leidsin selle raamatust „Aasta köögis". Tuuli Mathiseni retseptid. Retsept on juba hea selle poolest, et seal on kasutatud avokaadot, sest see sisaldab palju valku, B-rühma vitamiine, fosforit, kaltsiumi ja rauda, mistõttu on tervisele kasulik. Selles koogis on avokaado roll pigem värvi, kui maitse andmine, seega on võimalik seda pakkuda ka inimestele, kes avokaadot just ei armasta. Maitse annab koogile aga laim.
Algne retsept sisaldas kondenspiima, aga kuna selles leidub väga palju suhkruid, siis asendasin selle kookospiima ja ökoloogilise roosuhkru keetmisel saadud seguga, mis on tervislikum.


Külmutatud avokaado-toorjuustukook 
24cm läbimõõduga vormile

PÕHI:

200 g Digestive küpsiseid 
50 g võid 
50 g purustatud mandleid 
TÄIDIS:
1 laim 
2 täiesti küpset avokaadot 
400 g toorjuustu 
400 ml lahjat kookospiima 
50 g suhkrut (nt, Dansukker
ökoloogiline roosuhkur) 
1 tl vanillsuhkrut
soovi korral serveerimiseks marju


Purusta köögikombainis küpsised, lisa pähklid ja sega sulatatud võiga. Suru mass küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale. Küpseta umbes 10 minutit 200 kraadises ahjus. Lase jahtuda.

Täidise jaoks pane potti kookospiim ja suhkur. Hoia potis tasasel tulel (õrnalt podisedes) 30-40 minutit, vahepeal korralikult segades, kuni segu muutub paksemaks ja omandab beežika jume. 
Siis koori ning purusta avokaadod. Sega toasoe toorjuust pehmeks, lisa valmis ning veidi jahtunud suhkru-kookospiima segu, vanillsuhkur, avokaadopüree ning laimimahl ja riivitud laimikoor. Kalla segu eelküpsetatud põhjale. Kata koogivorm kilega ja hoia sügavkülmas 4 tundi või üle öö.

Enne serveerimist tõsta kook mõneks minutiks toatemperatuurile. Kooki saab paremini lahti lõigata noaga, mille oled eelnevalt kastnud kuuma vette. Serveerimisel võid kasutada enda valitud marju.
Raamat, kust leidsin retsepti
Koostisosad, mida kasutasin
Kookospiim peale suhkruga keetmist
Avokaadopüree
Serveerimisvalmis kook


Avokaado-toorjuustukook oli väga maitsev, põhi ja täidis klappisid omavahel hästi. Mõnusa krõmpsuva tulemuse andis küpsisepõhjale lisatud pähklid. Laim andis mõnusa hapuka maitse, avokaado aga kena helerohelise tooni, mis sobib meie kevadeootusesse suurepäraselt. Tänu kondenspiima asendamisele kookospiimaga, ei tulnud kook nii magus, et oleks vaja läinud palju hapukat laimi ja marju, mis tõttu kasutasingi neid vähem, kui koostisosade pildil. Marjad aga sobivad üldjuhul igale poole, nii et kui need teile maitsevad, siis ei tasu nendega koonerdada. Kõige tervislikumad on värsked marjad!

Rohkem avokaadost: http://toidutare.ee/t%C3%B6%C3%B6riistad/s%C3%B5nastik/marjad/13CF6/ 
Kookospiima ja suhkru segu valmistamise juhis: http://toidutare.ee/magustoidud_ja_maiustused/kreemid_ja_pudingid/1A6FD/ 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar