pühapäev, 26. veebruar 2017

Rukkileiva-šokolaaditort

Veebruar on minu meelest kuu,täis Eesti maitseid. Sellepärast tahtsin ka mina valmistada midagi eestipärast. Retseptide otsimise tulemusena leidsin šokolaadi-leivatordi. See meenutas oma ülesehituse poolest küpsisetorti, aga küpsiste asemel on kasutuses leib. Algretseptis oli põhikomponendiks must leib, mis pole kõige tervislikum. Selle asemel kasutasin hoopis rukkileiba. Veel oli retseptis vajaminevaks osaks 20% hapukoor, ka mina tegin sellega. Aga kui olin juba hapukoore valmis ostnud, avastasin et tervislikum oleks kasutada hapukoore asemel Ricotta kohupiima. Siin ka põhjus:

20% hapukoore sisaldus 100g kohta-                
http://www.alma.ee/tooted/foodservice/hapukoored/alma-hapukoor-20-500g

Ricotta kohupiima sisaldus 100g kohta-
http://www.estover.ee/tooted/et/t/ricotta-kohupiim/62 






Rukkileiva-šokolaaditort                     

16 viilu rukkileiba
400 g Ricotta kohupiima
2-4 sl suhkurt (nt, tume muscovado)
1 tl vanillisuhkurt
200 g õunapüreed
GLASUUR:
200 g šokolaadi (Bitteri 70% või 56% šokolaadi)
1 dl 35% rõõska koort
50 g võid







Sega omavahel kokku kohupiim, suhkur ja vanillisuhkur. Eemalda leivaviiludelt õhuke koorik ning laota 4 leivaviilu alusele. Määri peale 1/3 kohupiima segu ja sellele omakorda kiht õunapüreed. Korda neid tegevusi veel kahel korral, viimasele kohupiima-püree kihile aseta peale leivaviilud, kuid ära enam kohupiima ega püreed peale pane. Kata tort kaanega või keera kilesse ning aseta mõneks tunniks külmikusse maitsestuma.
Umbes tund aega enne serveerimist valmista glasuur. Selleks pane kastrulisse šokolaadi tükid, rõõsk koor ja või. Sulata ühtlaseks massiks, lase jahtuda. Kata tort ja selle küljed šokolaadi seguga. Kaunista näiteks pähklite ja marjadega.
Koostisosad
Leiva koorikute lõikamine
Glasuurimata tort
Glasuuritud tort

Tort lahti lõigatuna



Mina kasutasin Kalevi küpsetus šokolaadi ja see läbi sain teada, et seda šokolaadi tasubki kasutada ainult küpsetamisel, mitte glasuuriks ega peale määrimiseks, sest sel ei olnud tõelist šokolaadi maitset, see aga rikkus veidike tordi maitset ning see jäi mõru, kuid see on minu maitseeelistus. Magusasõpradel soovitan seega kasutada Bitteri 56% šokolaadi, mis jätab tordile magusust ega muuda seda liialt mõruks. Mittemagusasõbrad võiksid aga kasutada Bitteri 70% šokolaadi, sellega ei jää tort liiga lääge.
Vahekihtidele oleksin võinud panna rohkem suhkrut (panin kooresegule 2 spl) ning leibadele määrida paksemad kihid, sest tort jäi veidi kuiv ja vähemagus. Kui aga panna kõiki koostisosi piisavalt ja oma maitse järgi, siis on see üks tort, mis tuleb kindlasti ära proovida, sest leib on kookides väga eriline komponent.

Retsepti leidsin: http://magusadfotod.blogspot.com.ee/2014/02/vabariigi-aastapaeva-tort.html


2 kommentaari: